CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, December 3, 2010

.::pedas..??::.



baru saja lepas menonton astro TVIQ.. bnyk input.. n ad sesuatu yg sy nk share d sini yer.. pernah terfikir tak kenapa kita boleh rasa pedas..?? apa yg kita buat kalau pedas ye..?? minum air sejuk bnyk2..?? atau pun potong lidah supaya xrasa pedas smpai bila2.. (ad ke manusia mcm 2..??).. hehe..



pernah dengar x perkataan capsaicin? capsaicin ialah sejenis bahan kimia that makes chili peppers taste hot..! not only chili peppers, but semua mknn yg pedas2 dlm dunia nie.. tahukah anda, capsaicin ini jugalah yg telah menghantar isyarat ke otak bahawa mknn yg sedang dimakan itu pedas..



hmm, mcm mana nk hilangkn rasa pedas tu?? ad yg minum air yg berais.. ada yg minum air suam.. tp xde la pulak sampai potong lidah.. xbetul tu..hehe.. sebenarnya, dari segi sainsnya semua cara yg dilakukn itu salah..! biasanya sy sendiri akn minum air yg suam utk hilangkn pedas.. tapi rupa2nya tidak.. cara yg terbaik adalah dengan mengambil sesuatu yg berlemak. you can go for cheese, milk and yogurt instead of ice and so on.. ok..?? hehe..



kenapa perlu memilih something yg berlemak..? msti ad sebab kn..? hal ini demikian kerana capsaicin merupakan bahan kimia yg not water-soluble..iaitu sejenis bahan yg xlarut dalam air.. sebaliknya capsaicin merupakan bahan yg fat-soluble, larut di dalam lemak. so, when you take something berlemak tu, capsaicin akn bond dgn lemak dan pedas akn hilang.. so, jelas menunjukkan that the most effective antidotes for mknn pedas tu are those containing fat..







you can find out more about this capsaicin.. maklumat yg diberi ni x seberapa.. tuntutlah ilmu, carilah ilmu..walau dimana pn kita berada.. =)

5 idea bernas=):

efa hany said...

tengs 4 de info sygss

hikmah said...

hoho..sama2 sygg...!!

efa hany said...

rindu sama kamo sygss

hikmah said...

rindu..?? jom..!! dtg phg.. dari duk umah mkn tido je.. baik jalan2 ke sini.. hohohoh....

akumanusiabiasa said...

interesting info...ptut la slame ni law pdas minum ais pun xjd ape..hehe good info!