CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, August 22, 2015

stop pleasing others

Assalamualaikum wbt…
Rasanya sudah lama tak jenguk2 ke blog ni. And everytime saya update blog ni, saya akn bagitau betapa lamanya tak update blog. Haha.. mcm biasa, busy busy and busy. Of course, sekarang laaaaaagi busy.

Alhamdulillah summalhamdulillah. Saya berkerjaya sekarang. dah tentu, zaman berkerjaya lagi mencabar berbanding zaman belajar dulu dulu. Betul la, manusia tu takkan pernah puas kan.. kalau dulu masa belajar, asyik cakap “tak sabarnyaaaaa nk kerja, nk ada duit sendiri, bla bla blaaa.” And now, bila dah kerja “bestnya belajar. Rindu zaman belajar”. Huuu memang rindu.

Cabaran. Yes, banyak cabaran di tempat kerja. Cabaran dengan major klien kita kt tempat kerja. Cabaran dengan rakan sejawat atau rakan sekerja. Cakap pasal cabaran ni, mesti benda yg susah nk terima dengan diri kita kan. Cabaran tu satu situasi yg tak pernah kita hadapi sebelum ni, ataupun satu situasi yang jarang kita lalui. Bila terlalu banyak cabaran ni, kadang2 ada orang yang fade up dengan kerja dia. Rasa mcm tak semangat nak pergi kerja, rasa tak semangat pun nak teruskan hari2 sebagai seorang pekerja.

Cabaran. Just take it positive side la. Cabaran tu boleh mematangkan kita. Cabaran tu boleh ajar kita jadi yang lebih baik dari orang-orang lain. Ce habaq mai kat cek, kerja apa dlm dunia hat mudah? Takdaakk.. semua susah aihh. Semua ada cabarannya. (kan dah keluaq loghat kedah cekk).  Yang penting, bila kita hadapi sesuatu yang kita rasa berat, kuncinya DOA dan SABAR. Doa supaya kita kuat utk hadapi semua masalah yang melanda. Doa supaya kita sentiasa jadi yang terbaik. Doa supaya kita jangan jadi pekerja yang suka sgt dengki kt orang. Sabar dengan segala kerenah org sekeliling kita. Sabar dengan semua situasi yang berlaku. Biaq org buat kita, jangan kita buat org.. arasso?? =)

Ingat, jgn pernah merasa terbeban. Semua masalah, semua dugaan yang menimpa kita adalah untuk menaikkan martabat kita di sisiNya. Allah takkan sia siakan pengorbanan kita, Allah takkan sia siakan kesabaran kita. insyaAllah akan ada kejayaan di hujungnya.. ingat, dlm surah AlBaqarah, Allah dah ingatkan kita, Allah takkan membebani kita, di luar kemampuan kita. Sayangnya Allah kat kita kan.
Alhamdulillah, perkongsian ni untuk awak dan untuk saya juga. Terkadang hati pun terluka dengan kerenah manusia. Tapi siapalah kita yg juga manusia nk hukum dan hakimi orang lain. Biarlah. Kalau kita memang dah ada di jalan yang benar, jangan takut. Teruskan saja and stop pleasing others. Hiduplah untuk Allah. Syukran =)

~May Allah ease everything
~Laa ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzallimin <3 o:p="">

Tuesday, June 4, 2013

berakhirnya semester~


assalamualaikum..

lama betul meninggalkan blog ni.. huhu.. fuhh2.. dh bersawang dh blog nye. sapu2 sikitt.. hehe.. asif jiddan sahabat2 sekaliaann.. (cehh, mcm bnyk je follower) haha.. sbnrnye, bukannya lupa terus kt blog ni.tp, xtau apa nk tulis. pelik la mcm mana org boleh tulis bnyk2. idea nya bnyk sgt.. mencurah2! kemudiannnnn jadilah cococrunch!! 


*tibatiba*


pejam celik. pejam celik, laaa...tinggal 3 sem je lagi?? alahaii..xlama dah. sekejap je tu. bila fikir2 balik, sedih la pulak. nk kne tinggalkan clasmate, nk tinggalkan housemate.. terlalu bnyk kenangan yg kami cipta bersama selama beberapa tahun nii.. apa2 pun, tmpt ni akan jadi kenangan yang paling indah. tempat ini tempat tarbiyah.. =) xtahu lah akn jejak kan kaki ke negeri ni lagi ataupun tak. insyaAllah, rasa2nya mcm akan dtg lg ke negeri ni. (bnyk mkna tu...) hehe 


senior2 ipg baru je habis konvo. happy tgk dorg berkonvo. tapii..yg xbestnya, ramai lg senior2 yg x posting. knp ehh? kesian kt deme and terfikir jugak la apa akan jadi kepada kami ni. apa lagi yg blh kami buat dgn ijazah bidang ni.. mcm2 perubahan yg berlaku..


apa2 pun, kena igt rezeki tu ada kat mana mana je. rezeki Allah sgtlah luas. insyaAllah, apa yg Dia bg kat kita tu adalah yg TERbaik..sbg hamba, tugas kita berusahalah. insyaAllah, apa yg kte dapat tu setimpal dengan apa yg diusahakan..


USAHA? doa pun satu usaha. seorang sahabat pernah menasihatiku, "kekuatan itu Allah yg bagi, kelemahan pun Allah yg bagi. semua benda Dia yg bagi. knp kita x minta dari Dia? minta lah, dan sbnrnya Dia sgt rindu kita meminta kepadaNya". Allah2.. sohih! Dia maha memberi.. knp kita pulak yg lokek nk meminta dan berdoa? astaghfirullahalazim.. peringatan utk shbt2 dan utk diri ini skali..



 sesungguhnya Allah sangat sayang akan hamba2Nya. =)