CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, December 31, 2010

utk bakal guru math dan sains..! =)

“Mulai sesi Jan-Mei 2011, matapelajaran untuk Sains dan Matematik di semua IPG KPM akan dilaksanakan pengajaran dan pembelajaran dalam Bahasa Melayu. Oleh yang demikian, semua soalan peperiksaan bagi kertas yang tersebut juga akan dilaksanakan dalam Bahasa Melayu...”



oh no..!! apa ini? semua nya ditukar dlm bhs melayu..! adoii...sy dh bljr math dlm bhs inggeris since 2004..! skrg kne kembali berubah.. em, xpe la.. ni la cabarannya.. bakal guru kn.. apa2 perubahan, kami jd golongan yg disasarkan dahulu.. terima je la seadanya.. so, this new semester kena ubah segalanya.. caiyok2..!! moga menjadi guru yg berguna kelak.. insyaAllah..

Saturday, December 25, 2010

knp cmni..??

saat ini, hidup dan jiwaku terasa kacau. dihantui kesilapan2 lalu yg x mungkin aku perbetul kembali.. masa itu emas. tidak menunggu walau sesaat. tidak boleh berputar kembali walau sedetik.



begitu banyak dosa yg dilakukan. hampir 20 tahun hidup didunia apa sahajalah kebaikan yg dh dilaksanakan. itupun, tidak tahu sama ada diterima ataupun tidak. walaupun banyak dosa yg dilakukan, wlupn bnyk jnji2 yg telah dimungkiri, Dia masih tetap mengurniakn nikmat buatku..



Maha Suci Allah yg telah mengurniakan nikmat kepada seluruh hambaNya.. Dia mengurniakan segala2nya kepada manusia.. "cinta" juga merupakan salah satu nikmat yg dikurniakan. perasaan itu fitrah manusia. tidak dpt disangkal lagi.. tapi igt, erti cinta itu luas.. di usia2 begini, perasaan itu hadir tnpa diundang pn.. xpatut kn..? sewajarnya kejarlah cinta yg hakiki itu terlebih dahulu.. pasti kita akn dpt cinta org yg mencintaNya..



yaAllah, bukan aku ingin menolak takdirMu.. apatah lagi mahu menafikan hakikat yg satu ini.. ya, aku membohongiMu.. lidahku mengatakan aku hanya mencintaiMu, aku ingin mencintaiMu..namun, masih ada lagi sekelumit rasa cinta ini kepada yg bukan milikku, masih lagi mendambakan cinta manusia..



ya, kini aku terasa sangat kacau.. mungkin shbt2ku tak rasa yg aku kini sdg sedih.krn aku manusia yg sentiasa tersenyum..! even dlm mslh.. =)



Sunday, December 19, 2010

.::beautiful blog award??::.


assalamualaikum shbt2..!! rs cm dh lama je x buka blog nie..huhu.. n dis time dpt award lagi.. BEAUTIFUL BLOG..!! wah2.. cntik ke?? rasa mcm x.. biasa laa..muda lg dlm dunia blog nie.. xckup masa nk layan.. hehe..



this award act dari MR.L... kwn yang baik, tp suka btol mengusik aku.. kalau terjmpe 2, ad je bnda nk ngata..mmg nk kena die ni.. tp xpe.. aku wat xlayan je.. haha.. nti lama2 die pnt la 2.. keh3..

but before that, kene jwb all the questions below :



a. Berikan satu nickname utk saya (pemberi award)


zack.. wakaka




why???


eh suka ati la nk pnggil apa pn.. keh3..




b. berikan ucapan kpd pemberi award..


thnks a lot la.. nti bg lg.. hehe..




c. Listkan 6 artis / band yg korg minat..


alamak.. payah nk jawab nie.. ad ke? rasa mcm xde.. aku layan semua la zack.. asalkan lirik lagu tu bermakna n xde mnyntuh snsitiviti mana2 pihak.. cewahh.. haha




d. now, i want to tag my followers plak.. thnks yaa.. =)


Thursday, December 16, 2010

.::bubur asyura..!!::.

assalamualaikum sahabat2...!!



hari ni happy sgt.. hehe.. sbb ape?? sebab arini dapat mkn bubur asyura.. susah tau nk mkn bubur asyura.. bukan selalu ad.. hehe.. suka2..!



"abah2...!! tunggu..! abah nk g masjid ke??" aku terjerit2 dari dlm rumah bila tgk abah dh nk tutup pintu dari luar.. siap lari2 lagi tu..haha.. mcm budak2 la aku nie..(bila nk matang cik hikmah??) sebenarnya dh tau abah nk g mana. dh jd kebiasaan dia tunaikn solat mghrib dan isya' di masjid. tp tnye jugak.. saje nk manja2 ngn abah. hehe..



"nnti kalau kt masjid ada org masak bubur asyura, abh mintak ckit ye.. kklong nk mkn la..".. itu yg aku pesan kt abh? mmg fikir mkn je aku ni kn..hehe.. sbnrnye abh xbagi aku mkn mcm2 sbb aku xsembuh lagi.. aku x blh mkn apa2.. nnti makin teruk.. sblum ni pn angkat 1 pinggan blh terlepas.. pecah berderai.huhu.. slame ni cuma mkn bubur ngn lauk singgang je.. ayam xblh mkn..sob3.. (melalut dh nie).. bila abh ckp x blh agak hampa disitu ye.. yelaa..bukan slalu dpt mkn. kalau mak blh buat bubur tu tiap kali aku cuti xpela.. =(



lepas isya' abh balik. die xbwk apa2 pun.. sedih..!! =(

die blh ckp "alamak kklong..abah lupa la.. mmg ad org bg bubur asyura td. tapi lupa nk amek." huk2..hancur hatiku.. xpela.. xde rezeki kn.. aku diam je.(xkn nk nangis lak kn.. sungguh x matang).. xlama lepas tu, abah pn ckp.. "kklong, abh main2 je.. ad la bubur asyura dlm kereta 2. g la amek.." hoho.. suka3...!! terus amek n mkn.. haha.. itu pn abah dh igtkn awl2 supaya xmkn bnyk sbb aku x sembuh lg.. huhu..xpela asalkn dpt mkn hilangkn kempunan.. tme kasih la abah..! saaaaaaaaaaaaaayang abah..! keh3..



**mkn, mkn dan mkn..keje aku time cuti.. ish3..


Wednesday, December 15, 2010

.::huh, apa nk jadi sekarang??::.

assalamualaikum kwn2..=)


huh, what a boring day laa.. xtau nk wat ape.. hehe.. cuti pn xlama lagi da nk abis.. terpksa meninggalkan rumah utk meneruskn pengajian di ipg kampus sultan abdul halim yg tercinta.. hoho.. rindu bangat laa kwn2 kt sana and of course rindu dgn keretaku..keh3.. apa kabar la ekk.. nasib baik la ad kwn yg tlg jaga.. huhu.. (bila la blh bwk kete balik umah niee...)



emm... cuti sebulan ni, xde wat apa pun.. duk rumah je. jadi suri rumah sepenuh masa.. adik lelakiku, (zaim) yg baru je habis spm nye dah pun dpt kerja.. kerja di stesen minyak.. baru sehari dh nk berhenti.. nk tahu knp?? sila baca lagi.. keh3..



stesen minyak tu hak milik org bukan islam.. biasa la kn..org bukan islam nk jatuhkan org islam.. kebetulan adikku time kerjanya dari pukul 2ptg hingga 10 mlm.. mstila kne solat kn.. time die nk solat asar, die hnya memberi isyarat sahaja ngn bos nye tu utk pergi tunaikn solat. tp die dipanggil pulak.. dan bos nye tu x benarkn die solat..!! agak kurg ajar di situ ye.. mana kebebasan kita beragama?? (ni la punca die berhenti kerja..haha)



bos die tu blh tnye lg kenapa pekerja2 melayu yg lain tak pernah solat pun..? hm, nmpk sgt masih ad lagi yg pndang ringan tntg solat nie.. die tnye mcm tu kat adik aku tu..? die xtahu zaim tu panas baran orangnye.. huhu.. xpasal2 bos tu kne tengking.. n masa tu jugak la die dibenarkn utk solat.. (tau takuutt..pdn muka.. haha)



time maghrib plak, zaim sengaja pakai kopiah dan ambil kain pelekat.. then lalu depan bos nye tu smbil buat muka garang, tanpa ckp apa2.. haha.. kalau la dpt tgk muka bos time tu, best kn.. hehe.. n yg bestnye bos die tu xbantah lgsung dgn tindakan zaim tu..



konklusinya, jgn biarkn org bukan islam pijak2 kepala kita apalagi nak halang kita mendekatkan diri dengan pencipta kita sndri.. lagi satu..knp ada lagi manusia dgn mudahnya boleh tinggalkan solat?? dalam Alquran pn, perkataan solat itu sendiri lebih 70 kali disebut, menunjukkan betapa pentingnya ibadat berkenaan. dalam surah al-Mukminun pula, ayat 1-2, bermaksud: “Sesungguhnya berjayalah orang yang beriman. Iaitu mereka yang khusyuk dalam solatnya.” org yg mendirikn solat ni, pasti akn berjaya, tenang hatinya, dipermudahkn segala yg dihajati dan mendapat keberkatan dalam kehidupan.



p/s : bertindak tegaslah..! supaya kita dihormati oleh org lain, wlupn org 2 bkn seagama dgn kita

: jgn pernah tinggalkn solat..!! kerana solat itu tiang agama..


Tuesday, December 14, 2010

award dari ustazah afiqah dan cikgu hakim

assalamualaikum wbt...!

entri kali ini just nk publish award yg d beri.. kne appreciate apa yg org bg.. kn2..?? nti bg la lagi.. hehe..


kat bawah ni award yg diterima.. cantik2..!! suka..!! thnks la kpd sesiapa yg memberi 2.. org berbudi kita berbahasa..org memberi kita merasa..!! (nasib baik ada kena mengena)




haaa.... cantik x?? cantik x?? cantik kn..?? award ni sy terima dari ustazah



afiqah yg comel lagi cun



. ramai2 la dtg blog saudari afiqah nie ye.. ustazah, blog enti sungguh cantikk..!! boleh cantikkan lagi tu. hehe.. moga terus bermanfaat entri2 ustazah yerr.. saya akn jadi follower yg setia..!! hehe










haa... yg ni pulak award dari klasmate sy..!! (kami math hero, bakal pendidik yg berjaya n bakal "sir" and "teacher" math yg berkaliber..! aja2 fighting..!) sempat lg promote kelas kami.hehe.. act, award ni dari



cikgu mohamad hakim bin mohamad nor yg hensem lagi bergaya..



eh, betul ke eja nama tu ekk? hehe.. apa2 pn, cikgu hakim ni, blogger yg berjaya.. dlm masa yg singkat je, follower dia dh ramai.. bagus2.. perkembangan yg bagus cikgu akim..!



p/s : buat ustazah afiqah dan cikgu hakim : teruskan perkongsian ilmu ini... moga2 apa yg disampaikn itu bermanfaat utk semua pembaca.. caiyok2..!! tasji'!! keh3..



: nmpk sgt bakal guru ni xde koje ekk.. asyik blogging je.. hehe.. jgn mara..!!

Monday, December 13, 2010

why..???

entri kali nie.. why..?????? wahh.. bnyk nye tnda soal.. mkne nye bnyk la persoalan yg bermain dlm fikiran nie..



dh menjadi kebiasaan keluarga kami... pkul 7lbh smpai 8lbh (pg laa) kami akn duduk ramai2 kt meja mkn.. smbil2 breakfast.. then ad la cte yg kami kongsi sama2.. sbb tu la my parents know a lot tntg kwn2 sy.. semua sy cerita.. baik perempuan mahupun lelaki.. sebut je nama, mrk msti kenal..!! em, pg ni pergi je kt meja mak n abah sdg bercerita soal harta.. abh sy ckp, jgn kerana harta kita bergaduh.. memutuskn hbungan dengan org lain especially adik beradik.. harta boleh dicari, tp adik beradik yg tu je la smpai bila2.. tiada tukar2..



fenomena hari ini.... mata hati dn jiwa anak2 dikaburi dengan kekayaan keluarga.. bg mereka, harta tu penting.. bukan sy ckp harta tu lgsung x penting.. harta penting utk kte truskn hidup. tp biar la berpada.. jgn lebih2. ad ank yg snggup mendoakn parents nye cpt2 "pergi". sbb apa? sbb nk kn harta yg bertimbun2 tu.. ish3..xpatut kn..



skrg ni, harta bnyk pn slh..xde harta pn slh.. cmne ekk?? huhu.. wlupn sy dan family xde la semewah mana, x berada mana...tp sy harap sgt2 xde berlaku perselisihan mcmni nnti.. xmau ad mslh dgn adik beradik..


harta2 patutnye diuruskn dgn cara faraid.. (guna kitab ini semasa d sekolah)




kalau blh, harta tu biar la dibhg ikut faraid.. ble kte tgk ilmu faraid nie, org perempuan mendpt harta yg sikit berbnding org lelaki.. nisbah harta yg ptut org prmpuan dan org lelaki dpt ialah 1:2.. perempuan hanya dpt separuh sahaja dari lelaki.. ini dh ditentukan islam.. wlupn kami adik beradik bersekolah agama dn belajar ilmu faraid, itu semua bukan jaminan yg kami akn damai nnti.. mcm2 blh terjadi.. tp harap2 pergaduhan kerana harta tidak akn berlaku dlm klgn kami.. i will make sure that.. insyaAllah..





Orang-orang lelaki ada bahagian pusaka dari peninggalan ibubapa dan kerabat. Dan orang-orang perempuan pula ada bahagian juga dari peninggalan ibubapa dan kerabat, sama ada sedikit atau banyak dari harta yang ditinggalkan itu mengikut bahagian yang telah ditetapkan (ALLAH).




seperti yg tertera di ats, Allah sudah berfirman dlm surah An-Nisa' ayat 7.. islam dh tentukan mcm tu.. kalau dpt sikit, sikit la.. xpyh bergaduh.. kalau masih ad lagi yg mengangkat parang setelah harta dibhg mengikut faraid, mkna nya anda menolak faraid.. dan mknanya anda dh menolak apa yg dtntukan dlm islam.. sy tahu sy bukan la org yg arif dlm bidang faraid.. malah sy sgt naif.. apa yg sy pelajari sebenarnya tidak cukup utk membahaskan soal ini.. tp, dari apa yg sy tuntut, sy dpt simpulkn bahawa pergaduhan kerana harta tidak akn berlaku kalau ssorg tu faham apa itu faraid..


wallahu'alam..



p/s : belajarlah faraid..! sgt seronok.mcm bljr math.. x caye?? tgk gmbr kt bwh nie..






kn2..?? mcm math kn..? seronok..!



"Pelajarilah ilmu faraid dan ajarkanlah kepada orang lain. Sesungguhnya aku akan mati, ilmu ini juga akan mati dan akan berlaku kacau-bilau. Sehingga apabila dua orang bertelingkah kerana harta pusaka, mereka tidak dapat menemui sesiapa yang boleh menyelesaikan kes mereka."

(Hadith riwayat al-Hakim daripada Ibnu Mas'ud r.a.)

Sunday, December 12, 2010


persahabatan..mahal harganya..

sepatutnye pershbtn ni perlu ad kesetiaan, ad kejujuran.. bukan sng nk cari sahabat yg ad bersama kita di saat senang mahupun di saat sukar..



"kamu la besfren forever sy".. " dont worry la..kte kn kwn.. i'll be here for u..".. fuhh...!! senang btol ckp kn.. tp ad je yg susah nk jaga nilai pershbtn tu.. depan kita, mak aiiii...baik sgt2.. tp blkg kte, kte xtau.. Tuhan je yg tau. adat la kn dlm berkwn mmg mcm tu..



hidup x selalu indah..kdg2 kt ats..kdg2 kat bwh.. yes..aku pn pnh rasa DIKHIANATI org yg aku anggap "sahabat".. secara jujur laa.. aku susah nk marah org tnpa sebab dan aku susah utk memaafkn kesilapan org yg aku rs sgt besar utk aku.. yup..memang bunyi nye agak jahat. tp aku rasa, aku xperlu hipokrit.. n in my opinion aku ad hak nk buat mcm tu.. dan dia ada hak utk terima mcmne aku layan dia..



" i miss u.. honest=( "



msj yg dihantar oleh "si dia" yg hncurkn hati dan menghancurkn seluruh kprcayaan aku pd dia.. perkenalan kami singkat.. dengan waktu yg singkat tu, kami berkwn baik, kami berteman rapat.. tp ada satu kejadian yg xkn aku lupa smpai bila2..



aku terluka..aku sakit..bila aku terpksa melayan die dgn teruk.. bila die msuk bilik aku, aku buat2 xtahu.. die ckp ngn aku, aku buat2 xdgr.. bila terjumpa die, buat2 xnmpk.. bila dia tiba2 mnympuk perbualan aku dgn kwn2 lain, aku lbh suka lari dari tempat tu..



MEMANG..! memang sakit bila aku buat mcm tu.. bukan aku xfikir perasaan die.. bukan aku x fikir malu die.. tp aku rs ini yg terbaik.. aku nk die tahu yg aku bukannya manusia yg mudah utk dipijak2.. aku nk tnjuk kt die yg aku ad hati dn perasaan yg xperlu dimainkn sesuka hati.. wlupn aku lbh suka diam utk slesaikn mslh, tp aku nk dia tahu yg aku jgk mmpu utk suarakn isi hati aku..



yes.. i miss her too.. i miss her a lot.. i miss how care she is.. i miss the way she laugh.. i miss her so much..!



kpd "si dia", aku mntk maaf.. just give me time.. wlupn setahun semua tu berlalu, aku tetap x blh lupa.. aku pn xnk layan kau mcmni.. tp dgn apa yg ko dh buat kt aku, aku xblh lupa.. kte akn berkwn semula.. tp dh x mcm dulu.. x rapat mcm dulu.. dn aku rs aku xkn hormat ko mcmne aku hormat pd ko dulu.. jgn pnh igt aku akn lupa semuanya.. for sure, aku akn lbh berhati2...supaya xde lg fitnah yg ko sebarkn... maaf sbb dh bersikap kejam---

Wednesday, December 8, 2010

.::maaf::.


setiap yg hidup, yg bernyawa pasti akn merasai mati.. mati itu suatu yg pasti.. tua atau muda ssorg tu xpenah menjadi kayu ukur. mcm org slalu ckp, ajal pertemuan d tgn Tuhan.. ckp soal mati ni, buat hati jadi takut. cukup ke bekalan nk bw ke"sana" nnti.. dosa bnyk bertimbun2.. amal baik, entah diterima atau tidak..

kwn2, andai diri ini ad khilaf dengan kalian sudi2kn la memaafkn.. andai ad terambil apa2 dgn sengaja atau x sengaja harap dihalalkn semuanya.. mkn, minum dan ilmu yg dberi pn harap dihalalkn.. MAAF, andai diri ini sudah x mampu lg utk berdiri bersm kalian, andai diri ini sudah xmmpu lg utk bergurau senda bersm kalian, andai diri ini sudah tiada lg utk kalian.. igt setiap detik kita bersm..ssungguhnya ukhwh itu sgt indah..mengenali kalian itu sgt berharga..

im trying to heal myself.. hope evrything goes well.. pray d best 4 me=)


" Setiap yang bernyawa akan merasakan mati. Dan hanya pada hari kiamat sajalah diberikan dengan sempurna balasanmu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, sungguh, dia memperoleh kemenangan. Kehidupan dunia hanyalah kesenangan yang memperdaya. "
- Surah Ali Imran (3): 185 -