CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday, November 5, 2010

al-kisahh.....


assalamualaikum, salam persahabatan...!

bosan la mlm nie..duk kuale ni xtw nk watpe..nk kuar mlm2 ni pn mls..takut pn ad.. so, amek kptsn nk online je laa..nk stdy pn mls.. angkut buku bukan main bnyk lagi..tp x stdy pn..hehe..

td g jln2...kt sungai kgsar kot..not so sure la.. then saya nmpk satu family nie.. sepasang suami isteri dan sorg anak mereka.. comel..!! serius comel..huhu..geram tgk.. tgh aku duk sorg2 kt situ, tbe2 saya dgr budak 2 nyanyi.. nyanyi lagu ape? lagu 6ixth sense..ala, lagu yg terbaru 2 kot.. huhu..

suami isteri td tersenyum dan tergelak dgn gelagat anak mrk.. terfikir jugak..mak ayah die bangga ke ank dia yg kcik tu pandai nyanyi..?? terfikir, kalau di suruh mengaji boleh ke tidak..bukan saya nk bersangka buruk dgn pasangan tadi.. tapi, kenapa psgn tu xnak terapkan nilai2 islam dalam keluarga mereka?

in my opinion, suasana islam tu sepatutnya diwujudkan sejak mula rumah tangga tu dibina.. baru laa indah.. suami yang bertanggungjawab..isteri yang patuh n anak2 yg soleh solehah.. bahagia kn? tanggungjawab sebagai ibu bapa ni jgn dipandang remeh. anak2 yg lahir dari ikatan yg sah tu, wajar diberi didikan yang sempurna. as people says, anak2 umpama kain putih. bergantung kepada ibu bapanya bagaimana untuk mencorakkannya..

sy rasa, anak2 perlu diberi ilmu agama yg mencukupi.. terapkan nilai2 islam dlm kehidupan mereka.. tunjukkan contoh yang baik. tidak perlulah mengajar mereka perkara yang bukan2.. berhibur boleh..tak salah pn.. tp jgn lebih2.. ank kecil pn blh nyanyi lag 6ixth sense.wahh..!! hebat..!!

sy harap, andai sy diberi peluang utk terus hidup, andai saya diberi peluang utk membina keluarga bersama lelaki yg halal, sy akn cuba sebaik mungkin untuk melahirkan generasi yg soleh serta solehah..insyaAllah.. cakap mmg mudah.. tapi nk melaksanakannya memerlukan seribu ramuan.. (cewaahh)..hehe.. insyaAllah, moga diriku diberi kekuatan utk berusaha mendidik ank2 sy kelak supaya menjadi manusia yg berguna kpd agama dn bangsa.. insyaAllah.. =)

2 idea bernas=):

mumumeow said...

sedihnya..org nk bangga tgk ank jdi tahfiz ke pe..tpi ni ldi len

hikma_hani said...

hmm.. 2 la.. xtau la ape jd skg nie.. tgk je la skg bnyk rncgn2 realiti utk kanak2..