CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday, August 22, 2015

stop pleasing others

Assalamualaikum wbt…
Rasanya sudah lama tak jenguk2 ke blog ni. And everytime saya update blog ni, saya akn bagitau betapa lamanya tak update blog. Haha.. mcm biasa, busy busy and busy. Of course, sekarang laaaaaagi busy.

Alhamdulillah summalhamdulillah. Saya berkerjaya sekarang. dah tentu, zaman berkerjaya lagi mencabar berbanding zaman belajar dulu dulu. Betul la, manusia tu takkan pernah puas kan.. kalau dulu masa belajar, asyik cakap “tak sabarnyaaaaa nk kerja, nk ada duit sendiri, bla bla blaaa.” And now, bila dah kerja “bestnya belajar. Rindu zaman belajar”. Huuu memang rindu.

Cabaran. Yes, banyak cabaran di tempat kerja. Cabaran dengan major klien kita kt tempat kerja. Cabaran dengan rakan sejawat atau rakan sekerja. Cakap pasal cabaran ni, mesti benda yg susah nk terima dengan diri kita kan. Cabaran tu satu situasi yg tak pernah kita hadapi sebelum ni, ataupun satu situasi yang jarang kita lalui. Bila terlalu banyak cabaran ni, kadang2 ada orang yang fade up dengan kerja dia. Rasa mcm tak semangat nak pergi kerja, rasa tak semangat pun nak teruskan hari2 sebagai seorang pekerja.

Cabaran. Just take it positive side la. Cabaran tu boleh mematangkan kita. Cabaran tu boleh ajar kita jadi yang lebih baik dari orang-orang lain. Ce habaq mai kat cek, kerja apa dlm dunia hat mudah? Takdaakk.. semua susah aihh. Semua ada cabarannya. (kan dah keluaq loghat kedah cekk).  Yang penting, bila kita hadapi sesuatu yang kita rasa berat, kuncinya DOA dan SABAR. Doa supaya kita kuat utk hadapi semua masalah yang melanda. Doa supaya kita sentiasa jadi yang terbaik. Doa supaya kita jangan jadi pekerja yang suka sgt dengki kt orang. Sabar dengan segala kerenah org sekeliling kita. Sabar dengan semua situasi yang berlaku. Biaq org buat kita, jangan kita buat org.. arasso?? =)

Ingat, jgn pernah merasa terbeban. Semua masalah, semua dugaan yang menimpa kita adalah untuk menaikkan martabat kita di sisiNya. Allah takkan sia siakan pengorbanan kita, Allah takkan sia siakan kesabaran kita. insyaAllah akan ada kejayaan di hujungnya.. ingat, dlm surah AlBaqarah, Allah dah ingatkan kita, Allah takkan membebani kita, di luar kemampuan kita. Sayangnya Allah kat kita kan.
Alhamdulillah, perkongsian ni untuk awak dan untuk saya juga. Terkadang hati pun terluka dengan kerenah manusia. Tapi siapalah kita yg juga manusia nk hukum dan hakimi orang lain. Biarlah. Kalau kita memang dah ada di jalan yang benar, jangan takut. Teruskan saja and stop pleasing others. Hiduplah untuk Allah. Syukran =)

~May Allah ease everything
~Laa ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minazzallimin <3 o:p="">

0 idea bernas=):