CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, January 27, 2011

welcome to GUNUNG JERAI..!!




assalamualaikum sahabat2..!! lama rsnye x update blog nie.. bukan apa, hidupku tersgtlah busy.. kerja bnyk sgt yg nk dibuat.. biasalah...nama pn student kn.. tggungjwb la 2.. so, kte kne jalankn tggungjwb dgn baik..!! caiyok2..!! hehe..


kali ni nk share ckit psl aktiviti IPG kami.. 15 - 16 jan yg lepas tlh diadakan Ekspedisi ke Gunung Jerai.. (ayat mcm buat laporan je)..hehe.. ekspedisi ni sbnrnye dianjurkn oleh Badan Dakwah dan Surau (BADAS) IPG kami.. So, sbg ahli why not sy join ekspidisi ni kn..?? rasa semangat sgt2 sbb sblum ni xpnh dpt peluang nk libatkan diri dlm aktiviti2 mcm nie.. kt sekolah dulu, nk berkhemah pn parents x bg.. suruh duk umah je.. sbb 2 la sy x bnyk pglmn mcm org lain kot.. huk2..


ni masa sebelum mendaki ye.. muka semuanya nmpak ceria.. xde lg nmpak penat.. masing2 excited nk menawan Gunung Jerai.. huhu





gmbr2 kt bwh ni pulak, kt dlm hutan.. masih lagi dlm pendakian ke Gunung Jerai.. lihatlah kehebatan kami..!! haha..




yg ni pulak gmbr kami masa dh smpai ke puncak.. penaaatt...!!! huhu





wlupn sy peserta terakhir yg smpai sbb bnyk kali pitam, tp sy tetap berpendapat ekspedisi ni sgt best..!! rasa mcm nk g lagi..!! haha.. tp xtau la blh join lg ke x..sbb asyik susahkn org je.. huhu.. tp bnyk bnda la tercapai lepas ekspidisi nie.. ekspidisi ni dpt mengeratkn lagi ukhwh antara kami.. sape2 yg x berapa nk kenal rakaN2 BADAS yg lain, dgn ekspidisi ni blh knl2 la.. sbb, ekspidisi ni bnr2 memerlukan smgt kerjasama antara ahli pasukan.


kami kesana bukan saje2 ye.. bnyk aktiviti yg kami plan. n semuanya terlaksana.. in fact, evrythng goes well.. sape2 yg xpnh smpai sana, better try..! sgt seronok..!! dpt melihat ciptaan Allah yg sgt agung ini.. =)

Friday, January 14, 2011

saya pelajar IPG KAMPUS SULTAN ABDUL HALIM.. =)

assalamualaikum shbt2.. slm ukhwah.. apa kbr shbt2..? rasa sudah lama x meng"update" blog nie.. (tatabahasa slh nie..). . hehe.. entri kali nie, psl IPG tercinta.. cewahh... haha..


k, kali ni nk join satu segmen, which organized by encik Azman Roslan. segmen ni just for those "teacher to be" laa.. tp sblum tu, nk kasi tau ckit.. sbnrnye, maktab perguruan dgn IPG tu sama je. tujuannya, adalah untuk melahirkan bakal guru yg bertanggungjawab dan berkaliber terhadap tugas. cuma istilah mktb perguruan tu digunakan pd ms2 dulu.. skrg dh naik taraf dan jadi institut pendidikan guru. dan insyaAllah, IPG akan dinaiktaraf lagi sebagai universiti tak lama lagi. tp xtahu la betul ataupun tidak.. ura2 sahaja.



emm..sng je nk join segmen nie.. first, saya kne letakkan gmbr sy bersama rakan sekelas.. cuba tgk kt bwh nie.. kami comel kn..? keh3..



nie masa jamuan semester akhir foundation.. hensem2 dan comel2 bkl ckgu ni. hoho..


kami sgt rajin bersukan...!! huhu

2. Nyatakan apa kursus anda ambil dan anda akan menjadi guru subjek apa nanti..


k, sebenarnya sy dan kwn2 sy ni baru sahaja berada di semester 1 PISMP.. jauh lagi perjalanan kami.. huhu.. xpe2.. sabar.. kami major dlm PENGAJIAN MATEMATIK.. dan minor in ENGLISH and BAHASA MELAYU.. kbnykn lect kami ckp kursus kami ni susah.. sbb math, bi n bm ni ad paper 2.. ad subjektif. so, nk mark paper tu agak payah la.. huhu..



3. Ceritakan pengalaman manis dan pahit sepanjang belajar untuk menjadi guru..


pengalaman manis?? huhu.. xtau la apa nk ckp.. tp apa2 pn happy la kt cni sbb kwn2 semua ok.. tp kdg2 ad yg menyakitkan hati.. xpe la 2. adat la berkawan.. pengalaman pahit pulak ekk.. ntah laa.. tp for sure sepanjang duk sini, asyik jatuh je.. bukan jatuh sbb org tolak. tp sebab kelalaian sendiri.. yg plg x boleh lupa time sy jatuh kt padang.. padang kt cni bukit2.. ntah mcmne blh tergolek2 dari atas smpai bwh.. boleh tahan sakit laa.. jatuh kt dpn klasmate plak 2.. semua tgk.. aduhh.. malu2.. tp dorg sgt best.dorg xgelak pn..apa yg dorg buat, trus tnye cmne keadaanku..haha.. terharu la..!! syg korg tau..! hoho..



4. apakah perubahan yang anda mahu buat dalam sistem pendidikan negara sekarang ni? (wajib jawab ye)


perubahan?? emm.. susah nye soalan nie..xtau nk ckp la.. but for sure, kami bakal guru ni akn menjalankan tugas kami dengan baik. insyaAllah.. nasib negara kini berada di tangan kami. kami yg akn mendidik anak2 kecil yg mana satu hari nnti pasti akn lead this country..kami juga terapkan dlm diri mereka dgn nilai2 yg positif supaya anak2 murid yg akn kami lahirkn nnti menjadi insan yg bermindakan kelas pertama, yg baik akhlak dan peribadinya.. insyaAllah.. (ini bukan omong kosong yaa).


nmpknya itu sahajalah buat kali ini.. so, kpd sape2 yg nk join segmen ni sila klik SINI yer... terima kasih.. =)



Wednesday, January 5, 2011

.::first day::.

Bismillahirrahmanirrahim..


assalamualaikum sahabat2 dan rakan2 seblog.. salam ukhuwah, salam wacana keilmuan. apa khabar anda disana?? huk2..sedapnya bahasa..



hari ni bermula la kuliah untuk menjadi pelajar ijazah. tapi apa2 pun masih panjang perjalanan utk memegang segulung ijazah. sabar..itu je yg mampu kuungkapkan utk memujuk hati ni yg kdg2 rasa penat.. tp xpela..ad hikmahNya..



kuliah yg pertama hari ni ialah english lang proficiency.. lect kami sgt best.. peramah dan saaangat baik.. suka..!! ni yg semangat nk belajar nie..hehe.. memandangkn hari ni first day, so we just do some taaruf and ice breaking dulu la.. get to know each other..kata org, xkenal maka x cinta.. hehe..



since we are math teacer to be, so madam bangkitkan soal yg terbaru nie..iaitu bahasa yg digunakan dlm pengajaran math n science. sprt yg kte tau la kn, semua bakal guru math dan sains akn memulakan semester ini dengan menggunakan bahasa melayu sbg "bhs pengantarnya".. hehe.. so, madam just ask our opinion about the "changes". whether we like it or not.. and also she asked us about our reaction just after we knew about the changes.



of course, most of us x agree la with all the changes. reason..?? sbb we have learnt math n science in english since 2004..!! blh imagine x? we need to change all the determinologies in math which is in english before to bahasa..!! tp, kami nk buat cmne.. kuasa bukan di tgn kami.. but still ok la.. kami dpt menerima hakikat.. keh3..



but actually, madam kami tadi dh sedarkn kami.. kami just answer her questions dengan mementingkan diri sendiri.. kami hnya memikirkan kesusahan yg bakal kami dpt x lama lagi. sbnrnya x susah mana.. the only changes here is language. from english to bahasa. tp, math concept still the same. 1+1 still 2.. xde pulak bertukar jadi 3.. kn2..?? madam tu pesan, jgn hanya memikirkan diri sndri.. just think about our future genaration.. yg hidup dikwsn urban tu, maybe xde mslh. sbb kdg2 they use english when they communicate.



tp mslhnya skrg ni, how about those live at rural area?? english akn jadi totally asing utk mereka. sbb mereka gunakan bhs melayu sbg bahasa utama. kalau english pn xdpt score cmne la nk score math, science, biology, physics and chemistry..? hmm..bila fikir2 balik, btol ckp madam tu.. xblh pentingkan diri sendri.. just put yourself in the other's shoes.. okeh..?? igt 2..! tapi apa2 pun, sbg bakal guru kami perlu sentiasa bersedia..!! caiyok2...!! =)





Sunday, January 2, 2011

rindu...


alhamdulillah.. pagi td selamat smpai.. 12jam perjalanan.. jauhnye mcm study d oversea.tp xpun.. dlm malaysia jugakk.. agak penat ketika ini.. dh la sorg2.. lama plak tu.. sepanjang 12 jam tu rasa mcm bisu pn ada. sbb xtau nk berckp dgn sape.. sedih2.. lagi menyedihkan bila xtau akn duduk sblh sape dlm bas nnti.. tp nasib baik la.. setiap kali dpt couple seat, ad je org yg nk tukar. bagi aku duk single seat.. alhamdulillah..selamat.. hilang sikit rasa takut=)



mula2 smpai agak tension..(sbb tgk bilik bersepah). dh la penat.. smpai2 terus je solat subuh.. then bermulalah operasi mengemas bilik yg sememangnya bersepah.. bilik aku masih lg dipenuhi barang2.. rupa2nya tuan barang ni x tuntut lagi brg2 dorg.. marah nie.. keh3.. maklumlaa... bilik aku mmg slalu jadi stor. itu pun mujur roomate dh tlg kemaskan sikit2. kalau x lagi bnyk barang2 dlm bilik nie.. dengan seluruh tenaga kewanitaanku, aku angkat semua kotak2 yg tinggi mencecah ceiling.. kuat jugak aku nie.. cewaahhh.. haha.. apa2 pn hari ni sgt la memenatkan.. huhu



tapi dlm sibuk2 aku pun, masih lagi x dpt nk elak rasa sedih.. sebab apa?? sebab aku rindu kt family aku..!! lebih2 lagi kt adik bongsu aku..huhu..die la racun, die la penawar..haha.. sedih sbb terpksa tinggalkan die.. time nk naik bas bukan main kuat lg die peluk.. terharu sgt.nmpk la die syg kt aku..tp xnk la nangis depan die kn.. mcm kelakar je.. hehe.. baru smpai ni pn, dh berapa bnyk kali call.. dh video cam pn rindu lagi.. adoii..ni la die..stdy jauh2 pn payah.. payah nk balik n mak abah pn pyh nk jenguk.. tapi aku tau, stdy jauh2 ni pn ad baiknya.. bak kata roomate aku, bila berjauhan, hubungan bertmbah baik.. makin rindu, makin syg.. btol la 2=)



so, sape2 yg stdy jauh dari family tu, sabar ye.. jgn sedih2.. jgn nangis2.. mcm yg aku buat skrg.. hehe.. comel kn..?? keh3..

ni adik aku time die merajuk..ad la benda yg die tak dpt tu. huhu


comel kn..?? keh3..